Personporträtt 

Klicka på bilderna för länk till artiklar i fulltext (öppnas i nya fönster)

Invidzonen

 Reservofficeren

Polistidningen

Artiklar

Stoppades från FN-tjänst för att han är RO

Tidningen Reservofficeren, 8 juli 2024

Försvarsmakten sökte reservofficerare som ville tjänstgöra som FN-observatörer. RO/Kn Patrik Thunholm sökte och fick en tjänst. Strax innan han skulle tillträda sin befattning blev det stopp.

https://reservofficerarna.se/reservofficeren/nyheter/stoppades-fran-fn-tjanst-for-att-han-ar-ro/



Sablar vilket liv!

Tidningen Svensk polis, 26 mars 2024

– Senast femton minuter före varje pass var konstaplarna skyldiga att inställa sig i vaktrummet för inspektion. Befälet skulle då se till att de var snyggt klädda och att hjälmar och sablar var ordentligt putsade. Det berättar Patrik Thunholm, som i rapporten ”Livet utanför tjänsten – Svenska poliskonstaplar mellan 1908 och 1916” utforskar polisers vardagsliv och hur deras fritid och arbete hängde ihop under 1900-talets första årtionden.

https://tidningensvenskpolis.se/arkiv/hallarsida-artiklar/2024/nr-1-2024/sablar-vilket-liv/



Poliser i ny studie: Okritiska ja-sägare belönas

Polistidningen, 4 december 2023

En tredjedel av de polisanställda känner sig begränsade i vad de kan säga på sin arbetsplats. Resultatet i en ny magisteruppsats bekräftar det tidigare undersökningar visat. ”Man måste vakta sin plats för att kunna ta nästa steg i karriären”, säger författaren Patrik Thunholm.

https://polistidningen.se/2023/12/poliser-i-ny-studie-okritiska-ja-sagare-belonas/



Tysta poliser är lika illa som tigande vittnen

Expressen ledare, 25 okt 2023

Många poliser vågar inte berätta om misstag och föreslå förändringar. Det utbredda tigandet bidrar till att grovt kriminella kommer undan. […] Nu i oktober kom också polisen Patrik Thunholms magisteruppsats i samma ämne. Där finns också gott om berättelser om ja-sägandet. Om hur polischefer på olika nivåer rekryterar arbetskamrater som tänker som de själva. Om förändringsovilja.

https://www.expressen.se/ledare/tysta-poliser-ar-lika-illa-som-tigande-vittnen/



Vågar ni bryta tystnaden på jobbet?

Chefstidningen, 3 december 2023

Tystnadskultur på jobbet ställer förr eller senare till problem. Lär er var den kommer ifrån - och hur man bryter tystnaden.

https://chefstidningen.se/premium/vagar-ni-bryta-tystnaden-pa-jobbet/



Att möta döden i sitt arbete

Sorgsnack, 2 och 9 juni 2023

Dagens avsnitt handlar om att möta döden i sitt arbete, och om sorg ur det manliga perspektivet, det vill säga männnens sätt att hantera svåra förluster i livet. Dagens gäst är Patrik Thunholm som har en lång erfarenhet av att jobba som polis och inom Försvarsmakten, två starkt mansdominerade yrken. Två avsnitt.

https://poddtoppen.se/podcast/1641090121/sorgsnack/37-patrik-thunholm-om-att-mota-doden-i-sitt-arbete-del-1 

https://poddtoppen.se/podcast/1641090121/sorgsnack/38-patrik-thunholm-om-att-mota-doden-i-sitt-arbete-del-2 



Jag är nu stolt alumn och medlem i föreningen Jakobsbergs folkhögskola

Jakobsbergs folkhögskola, 20 mars 2023

När Patrik Tunholm gick författarskolans kurs i att skriva sakprosa, "Skriv! – Projekt: Facklitteratur" vår- och hösttermin 2020, arbetade han med det manus som skulle bli den uppmärksammade boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete" som nu givits ut av JW Förlag.

https://www.jakobsbergsfolkhogskola.se/sv/blogg/patrik-tunholm-bok-skrivkurs.aspx



En resväska full av dödsfallsrelaterade erfarenheter

Tidningen Reservofficeren, #1 2023

”Känslostorm – att möta döden i sitt arbete” är en erfarenhetsbaserad fackbok skriven av reservofficeren och rättsvetaren Patrik Thunholm. I boken beskriver han erfarenheter av att på olika sätt möta döden i egenskap av yrkes­officer, reservofficer och polis.

https://reservofficerarna.se/app/uploads/sites/2/2023/03/ro-1-2023-webb-lag-enkel.pdf



Verkar för en bättre värld

Invidzonen, nr 1 2023

Under sitt yrkesliv som polis och officer och på insats i Mali har Patrik Thunholm hela tiden arbetat med risker och i närheten av döden. Nu har han skrivit om sina erfarenheter i en bok, som kan vara till stort stöd för anhöriga till personer i uniformsyrken.

https://invidzonen.se/wp-content/uploads/2023/02/Invidzonens-Tidning-nr-1-2023-72-dpi.pdf



En hoppjerka hittar hem

Polistidningen, 31 oktober 2022

Utryckningen under det sista passet som polis i yttre tjänst ledde till att Patrik Thunholm skrev en bok om att möta döden på jobbet. Och nu har han återvänt som polis.

https://polistidningen.se/2022/10/en-hoppjerka-hittar-hem/



Känslostorm – att möta döden i sitt arbete

Krisledningspodden, 21 oktober 2022

Patrik Thunholm är aktuell med boken "Känslostorm – att möta döden i sitt arbete". Det blir ett synnerligen givande samtal där spännande exempel från verkligheten ligger till grund för reflektion och teori kring känslor, mentala förberedelser, kultur, beslutsfattande och att dra lärdomar och paralleller mellan operativ, taktisk och strategisk nivå.

https://krisledningspodden.podbean.com/e/kanslostorm-%e2%80%93-att-mota-doden-i-sitt-arbete/

 


En bok om arbete i dödens närhet

Aktuell säkerhet, 21 oktober 2022

Hej Patrik Thunholm! Du är polis och släpper din första bok ”Känslostorm att möta döden i sitt arbete. Varför skriver du den här boken? …

https://content.bhybrid.com/publication/2ea4ef9c/mobile/

 


Polisen Patrik har mött döden på jobbet i 25 år

P4 Stockholm, 12 oktober 2022

I 25 år har han arbetat nära döden i olika yrken inom polisen, räddningstjänsten, försvarsmakten och MSB. Nu har Patrik Thunholm satt ord på sina känslor kring vad han varit med om och släppt boken Känslostorm som han hoppas ska hjälpa andra. "För mig är det viktigt att dela med mig av mina erfarenheter", säger han.

https://sverigesradio.se/artikel/polisen-patrik-har-mott-doden-pa-jobbet-i-25-ar



Att möta döden i arbetet

Tidskriften Socialpolitik, 5 oktober 2022

Trots att döden i alla dess former har en stor plats i flera yrken, och har en stark påverkan på dem som hanterar den i arbetslivet, är den inte särskilt omskriven i facklitteraturen. Som lektor i polisiärt arbete på Linnéuniversitetet i Växjö försöker jag hålla koll på nyutgiven litteratur som kan passa det nya, unga akademiska ämnet och på polisprogrammet. Därför fångade en bok skriven av en polis som baseras på egna polisiära erfarenheter om ett svårt och viktigt ämne mitt intresse.

https://socialpolitik.com/2022/10/05/att-mota-doden-i-arbetet/



Min pappa mördade min mamma

Podme Dokumentär, 30 juni 2022

När Jens är 15 år gammal, bli hans mamma mördad. Den som begår brottet är Jens pappa. Hur tar man sig vidare efter något sådant och är det möjligt att ha en relation med en pappa som mördat och inte ens vill erkänna det?  I den här dokumentären får vi höra Jens berättelse. Vi hör också Jens farmor och Patrik, Jens gamla lärare som också var den polis som grep hans pappa efter mordet. Producent: Veronica Martinson/ Jarowskij

https://podme.com/se/podme-dokumentar/822271



Döden i arresten

Nordegren & Epstein i P1, 20 oktober 2021

Thomas och Louise tar reda på allt om fylleceller och om att omhändertas för berusning. Vad är en fyllecell, vad krävs för att hamna i en och hur avgör polisen om en person behöver vård istället? Det handlar också om hur tillnyktringsenheterna fungerar, som finns i vissa regioner. Med för att reda ut finns Patrik Thunholm, rättsvetare och Lena Häggström, utvecklingsledare Region Västerbotten.

https://sverigesradio.se/avsnitt/hur-avgor-polisen-om-en-person-behover-fyllecell-eller-vard



Kritiken: ”Hinner hända mycket på 15 minuter”

Expressen, 12 okt 2021

Till tidningen säger Patrik Thunholm, polisforskare och tidigare polis, att arresten borde vara det sista alternativet i situationer där fulla personer inte kan ta hand om sig själva eller utgör en fara för sig själv eller annan. Men, menar han, samhället har inte utvecklats i den takt det var tänkt när lagen skrevs 1976.

https://www.expressen.se/gt/kritiken-hinner-handa-mycket-pa-15-minuter/



Döden i arresten

P3 Krim, 19 februari 2021

Strax efter klockan 21 på kvällen placeras Davit i en cell. En timma senare är han död. Vad är det som har hänt? Ärendet har nått Europadomstolen och nu har den svenska regeringen kommenterat fallet.

Medverkande: Mark Safaryan, advokat, Patrik Thunholm, polisforskare, Patrik Forsemalm, utvecklingschef på polisens Utvecklingscentrum öst.

https://sverigesradio.se/avsnitt/doden-i-arresten-nedlagt-atal-overklagan-till-europadomstol-p3-krim



Han har sin vardag i Mali

Tidningen Reservofficeren, augusti 2019

AK5:an ligger nedanför sängens fotända. Pistolen och några magasin vid huvudändan. När han ska somna vet han exakt var han har sina skarpladdade vapen. Här berättar reservofficeren Patrik Thunholm om sin vardag i Mali. Och om hur han har förändrats av att flera gånger se döden på nära håll.

https://www.kanslostorm.se/onewebmedia/Reservofficeren.pdf



35 döda i arresten sedan 2012Alkohol & narkotika #4 2018

Lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB, skulle bli en vårdlag, men sedan 2012 har 35 personer dött när de befunnit sig i polisarresten. JO, poliser, läkare och forskare vill se en förändring, men inget händer.

https://alkoholochnarkotikase.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2024/06/4-2018.pdf



26 döda i arresten på fem år – ingen åtalad

ETC, 28 februari 2017

De senaste fem åren har 26 människor avlidit i polisens arrester runt om i landet. De flesta har omhändertagits på grund av berusning och vägrats vård av polisen. Men inte en enda polis har åtalats. Dagens ETC:s granskning avslöjar systemfel inom svensk polis som kostade sex människoliv förra året.

https://www.etc.se/inrikes/26-doda-i-arresten-pa-fem-ar-ingen-atalad



Jönköpingspolisen får kritik i ny forskning

P4 Jönköping, 23 juni 2014

I en ny studie ifrågasätts hur Jönköpingspolisen agerade när fallet med en 18-åring i arresten granskandes av SVT. Forskaren Patrik Thunholm vid Linnéuniversitetet i Växjö har gått till botten med att utreda om polisen i sin kommunikationsstrategi gick för långt i sin strävan att motverka Uppdrag gransknings bild av händelsen.

https://sverigesradio.se/artikel/5895849



Polisens mediestrategi kritiseras

Journalisten, 16 juni 2014

Polisens sätt att hantera mediegranskningar ifrågasätts i en studie av forskaren Patrik Thunholm (bilden). ”Man kan fråga sig i vilken utsträckning skattemedel ska gå till att ifrågasätta en journalistisk granskning”, säger Patrik Thunholm till Journalisten.

https://utv.journalisten.se/nyheter/polisens-mediestrategi-kritiseras



Sjukvården vill inte ta itu med det

SVT Aktuellt, 29 oktober 2013

Patrik Thunholm, polis och polisforskare som själv jobbat med att ta emot personer just i den här situationen vid polisens arrest, menar att det är komplicerat för polisen att göra de bedömningar som krävs. – Lagen är tydlig: polisarresten ska vara det absolut sista alternativet. Men frågan är om det handlar om resurser, att det är en ekonomisk fråga. Jag har ju själv vid några tillfällen varit med om att sjukvården inte vill ta itu med det här, det är något som faller i knäet på polisen.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sjukvarden-vill-inte-ta-itu-med-det



Är det rimligt med anonyma vittnen i svenska domstolar?

P1 Morgon, 14 oktober 2013

Ska man i undantagsfall låta vittnen vara anonyma i rättegångar? Den frågan har väckts igen efter skjutningarna i Göteborg. Bara i år har nästan 50 skottlossningar inträffat där. Men trots att åtta personer har dött och många har skadats står polisens utredningar stilla för att både offer och vittnen håller tyst. Debatt mellan Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet och Patrik Thunholm, polis och forskare Linköpings universitet.

https://sverigesradio.se/artikel/5673302


Patrik kan sitt yrkes historia

Hallands nyheter, 31 augusti 2007

Patrik Thunholm är en polis som sitter inne. Han sitter inne med en diger kunskap om polisens historia. - Det är inte så många som delar mitt intresse, säger Patrik när HN dyker upp med nyfikna frågor.

https://www.hn.se/nyheter/falkenberg/patrik-kan-sitt-yrkes-historia.e9e35456-8257-4b28-911a-258ba325fae6